joi, 8 noiembrie 2007

Malaga, din Wikipedia




Vedere de ansamblu
Populaţia oraşului Málaga în sine era de 558 287 de locuitori în 2005. Populaţia zonei urbane era de 814 000 de locuitori, iar zona metropolitană avea 1 074 074 de locuitori în acelaşi an, situându-se astfel pe locul al cincilea în Spania. Málaga este înconjurată de munţi, aflându-se la baza sudică a dealurilor Axarquía, şi de două râuri, Guadalmedina (se află pe malul său stâng) şi Guadalhorce, care curg pe lângă oraş în Marea Mediterană.
Climatul este blând, media anuală a temperaturilor fiind de circa 18° Celsius.
Centrul Málagăi se află în spatele portului, fiind înconjurat de cartierele El Perchel, La Trinidad şi Lagunillas. Oraşul are venituri importante din turism şi din sectorul agricol.
Istorie
Fenicienii au fondat oraşul Malaka aici, în jurul anului 1000 î.Hr. Acest nume provine probabil din cuvântul fenician pentru sare, deoarece peştele era sărat în apropiere de port; în alte limbi semitice, cuvântul sare încă se traduce, în ebraică מלח mélaḥ sau în arabă ملح milḥ.
Şapte secole mai târziu, romanii au cucerit acest oraş împreună cu alte zone ale Spaniei de la Cartagina. Începând cu secolul al V-lea d.Hr. s-a aflat sub stăpânirea vizigoţilor.
În secolul al VIII-lea, Spania a fost cucerită de mauri, iar oraşul a devenit un important centru comercial. Iniţial, Málaga a aparţinut de Califatul de Cordoba. După căderea dinastiei umayyazilor, a devenit capitala unui regat separat, dependent însă de Granada. În această perioadă, oraşul a purtat numele de Mālaqah (arabă مالقة).
La sfârşitul Reconquistei, recucerirea Spaniei, Málaga a redevenit creştină, în 1487.
Oraşul a fost puternic bombardat de forţele aeriene italiene şi franciste în tmpul războiului civil spaniol în 1936. Turismul de pe Costa del Sol din apropiere a impulsionat economia oraşului în anii 1960.
Turismul
Oraşul este o destinaţie turistică populară, în principal datorită apropierii de Costa del Sol. Ţările din Europa Nordică au zboruri foarte ieftine către Málaga, mai ales Regatul Unit, Irlanda, Olanda şi Germania.
Din Málaga se poate ajunge şi la alte oraşe din Andaluzia, cum ar fi Sevilla, Córdoba, Granada, şi Jaén, cu trenul, autobuzul sau maşina.
Locuri de vizitat în Málaga

Alcazaba şi teatrul roman
Alcazaba (în limba arabă - fortăreaţă)
Castelul Gibralfaro
Catedrala, în stil greco-roman, pe locul unei vechi moschei maure, a fost începută în 1528 şi terminată în 1719
Portul, unul dintre cele mai importante din Spania.
Fundaţia Picasso - casa memorială a lui Picasso
Museo Picasso Málaga
CAC Málaga (muzeul de artă modernă)
Museo Interactivo de la Música (MIMMA)
Museo Municipal (muzeul oraşului).
Museo de Artes y Tradiciones Populares (Museul de Arte şi Tradiţii Populare)
Palacio Episcopal (Palatul episcopal)
Iglesia del Sagrario (biserică)
Palacio de los Condes de Buenavista
Plaza de Toros (arena de coridă)
Personalităţi marcante născute în Málaga
Pablo Picasso (1881-1973), pictor
Antonio Cánovas del Castillo (1828-1897), politician
Antonio Banderas (născut 1960), actor
María Carmen Barea (born 1966), jucător de hochei pe iarbă
María Peláez Navarrete (născut 1977), înotător

Niciun comentariu: