vineri, 1 februarie 2008

Despre modele si oameni de admirat


Modele ... acum cand ma gandesc, cuvantul asta imi vine in minte cu mult mai multe semnificatii decat mi se parea la prima vedere. Eu vreau sa scriu despre oameni pe care ii privesti, pe care ii studiezi, si de la care ai vrea poate sa "furi" ceva. Dau un google pe search, vorba unui prieten (nu mai stiu exact care), si gasesc o pagina intreaga cu diferite definitii si descrieri, definitia din DEX, definitia din Dictionarul de sinonime, din cel de neologisme, din cel neoficial (!?! avem oare un astfel de dictionar, sau despre ce o fi vorba ?!?).

DEX spune ca:
MODÉL, modele, s.n. 1. Ceea ce poate servi ca orientare pentru reproduceri sau imitaţii; tipar. ** Reprezentare în mic a unui obiect; machetă. ** Tipul unui obiect confecţionat. Model de pălărie. ** Obiect care, imprimat într-un material plastic, formează un tipar după care se realizează alte obiecte identice. ** Sistem teoretic sau material cu ajutorul căruia pot fi studiate indirect proprietăţile şi transformările altui sistem, mai complex, cu care primul sistem prezintă o analogie. 2. Persoană, realizare, operă care, prin valoare sau calităţi, poate servi ca exemplu; p. ext. exemplu, pildă servită de o asemenea persoană, realizare, operă. 3. Manechin. 4. Persoană care pozează unui pictor sau unui sculptor. 5. (Mat.) Sistem de relaţii matematice care leagă între ele mărimile de stare ale sistemului modelat. - Din fr. modèle, it. modello.

Dictionarul de sinonime spune ca:
MODÉL s. 1. şablon. 2. v. calapod. 3. prototip. 4. v. chip. 5. prototip, tip, tipar. (A construit teatrul după ~ele greceşti.) 6. v. sistem. 7. v. eşantion. 8. tipar, (înv.) izvod. (Un ~ de scrisoare.) 9. exemplu, mostră, probă, specimen, tip. (Iată mai jos câteva ~ de ...) 10. v. exemplu. 11. v. manechin. 12. v. etalon. 13. prototip. (~ul virtuţii.)

Pe Andreea-Loredana-Margareta-Meduza am cunocut-o pe vremea ToT-ului. Nu mai stiu exact in ce moment i-am constientizat prezenta pe langa mine, dar am o amintire bine definita legata de ea. Era ultima seara-noapte din prima serie de Paraul Rece. Dupa cina festiva organizata pentru noi, si dupa o ninsoare pornita din senin, pentru ca nu am avut zapada toata saptamana, pana in acea seara splendida, am incins un chef in sala de training, care a durat pana spre dimineata. La un moment dat, ne-am intors cu totii in hotel, dar nimeni nu avea chef sa intre in camera si sa se desparta de ceilalti, asa ca am scos pe hol paturi, fotolii, si ce mai puteam, pentru a ramane impreuna. Eu stiu ca ma sprijineam de o masa, putandu-i vedea pe toti. Alaturi de mine era Andreea-Margareta, ca sa-i scurtez identitatea putin, rezumandu-ma la numele sub care am cunoscut-o eu, si la cel folosit de cei din organizatia ei. Partea deosebita e ca toata lumea a adormit in acel hol iar eu am atipit alaturi de Andreea-Margareta pe acea masa :)

Cu totii ne gandim in vreun fel sau altul la diferiti oameni ce ne-au marcat in vreun fel existenta. Pe unii ii avem aproape, fizic, pe altii ii vedem pe la tv, prin ziare, le sporim vizibilitatea prin discutiile pe care le avem despre ei. Pe unii ii injuram, pe altii ii stimam. Mie imi plac oamenii care nu au modele. Si nu stiu de ce, de mic am fost intrebat ce model am. Pe langa vestita intrebare "Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?". Desi primul lucru pe care l-am vrut a fost sa ma fac cosmonaut, nu imi amintesc sa spun ca Dumitru Prunariu ar fi modelul meu. Desi in mintea mea, aveam ca tel sa zbor cu acesta. Apoi, cand m-am decis sa ma fac aviator, eram fascinat de Traian Vuia si Henry Coanda. Dar nici despre ei nu imi amintesc sa fi raspuns ca mi-ar fi modele. Apoi mi-am dorit sa ma fac parasutist, dar nu l-am avut ca model pe tata (cel mai cunoscut parasutist ... de catre mine ... a fost in prima unitate de elita din tara, de la Buzau, ca sa-l laud). Dupa cum mi-am urmarit evolutia idealurilor profesionale, de la infinitul univers am coborat spre cerul nostru, apoi cu parasuta spre Terra, acum sunt destul de ancorat pe pamant (desi gust fiecare decolare a avionului), si ma intreb daca voi deveni la un moment dat miner.

Am admirat destul de multe persoane, am incercat sa iau ce ma intereseaza de la fiecare. Poti sa copiezi daca vrei intregul comportament social al cuiva... poti sa ii "furi" miscarile, felul de a vorbi, hainele, frezura, telefonul, masina .... Dar stii ce ... niciodata nu ii vei putea fura experientele ...

Am reintalnit-o pe Andreea-Margareta apoi in varii ocazii. Dar urmatorul moment important in care ne-am intalnit a fost la Oradea, prin octombrie 2006. Ea era intern la organizatia Life, eu eram participant la un Training of trainers in Educatie pentru drepturile omului, organizat de ei. Am avut ocazia sa vorbim despre experiente de traineri si experiente de viata, despre "de ce-o fi asa sa greu sa prind care-i treaba cu accelerata, noi fiind formati in experentiala".

Citeam azi dimineata un articol despre iPhone. Si se pare ca sunt multe companii care vor sa copieze iPhone si sa imbunatateasca chiar modelul. Unele par a reusi. Dar ... mereu vor face trimiteri catre iPhone ... "Suntem mai buni decat ei", "Avem caracteristici tehnice mai bune". Au furat un model de care nu mai reusesc sa mai scape :)) Continua chiar ei sa-i sporeasca prestigiul.

In 2007, m-am intalnit cu Andreea-Margareta la un training organizat de ART Fusion, organizatie in care ea era membra. Teatru-forum a fost motivul care ne-a aduc de aceasta data impreuna. Si am avut ce invata din experienta asta, alaturi de ea, de Maria, si de ceilalti participanti. Proiectele lor pe teatru-forum sunt pentru mine cele mai vizibile de la noi din tara. Au lucrat in comunitati sarace, cu probleme, au fost in turnee de teatru-forum. Au stat si ei la baza primei mele experiente de Joker in teatru-forum.

Mai trag cu ochiu' in Dictionarul de sinonime. Andreea-Margareta este pentru mine un specimen.

Azi e ziua in care pleaca. Unde? Sa vada lumea. Sa se incredinteze vietii, spune ea. Mi-a trimis un mail cu adresa de blog pe care o va folosi pentru a comunica cu lumea. Are deja doua intrari.

"I have 24 years and I decided to go by my own in the world…to travel around this globe, slowly, step by step giving me time to explore, to know people, to been in different situations, to test my limits, to do stuff and work what I cannot do here, to go inside of me as otherwise I will not do it, to feel what I’m not able now feel, to search and to find, to ask and to answer …to be on total disposal of LIFE with everything she will give me because is decided to TRUST Life."

Stie ca va pleca spre Oradea. Nu se stie cum va ajunge acolo, gratie grevei CFR-ului. Apoi ca va pleca spre un festival din Slovenia, apoi spre Moldova, apoi Bulgaria, Turcia (marea ei dragoste), Asia ...

"I had to leave everything behind, my friends, my family, my work…my perspectives and opportunities here in Romania; being surrounded by people that in fact want more to keep me here then to realise this dream was harder then expected. Basically I took part to my own “funereal” here and only when I will be on the road I will be released :)"

Specimenul asta este unul aparte. Este unul pe care ochii mei il vor urmari, si cumva stiu ca ne putem intalni oriunde ...

"Today I will start….."

Bon voyage, mon amie, bon voyage!

2 comentarii:

Andreea-Loredana spunea...

Iti multumesc Sorin pentru acesta analiza a "istoriei" noastre si pentru exprimarea fata de mine a ceea ce nu mi-ai spus poate ca nicioada....probabil ca istoria nu se va opri aici!
Te pup

Anonim spunea...

Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!