luni, 10 decembrie 2007

Cum se naste o paradigma?

De ceva vreme tot ma intreb ce fel de mecanisme au stat la baza unor decizii proprii, pe care ratiunea de inainte si dupa mi le-a prezentat ca si paguboase, sau necaracteristice. Si cum uneori ma lupt cu mine insumi pentru a duce la bun sfarsit niste obiective pe care mi le-am propus, care imi dau toate argumentele de a actiona ... dar care sunt pe muchia aia dificila ce desparte teoria de practica ... am zis sa vad ce spun si altii despre acest lucru ...

Azi dimineata citeam un material pe site-ul firmei unui prieten, o "poveste cu talc":

"E mult mai usoara dezintegrarea unui atom decat a unei prejudecati"- Albert Einstein

Un grup de oameni de stiinta au pus intr-o cusca cinci maimute si in mijlocul custii o scara, iar deasupra scarii o legatura de banane. Cand o maimuta se urca pe scara sa ia banane, oamenii de stiinta aruncau o galeata cu apa rece pe celelalte care ramaneau jos. Dupa ceva timp, cand o maimuta incerca sa urce scarile, celelalte nu o lasau sa urce. Dupa mai mult timp nici o maimuta nu se mai suia pe scara, in ciuda tentatiei bananelor.

Atunci oamenii de stiinta au inlocuit o maimuta. Primul lucru pe care l-a facut aceasta a fost sa se urce pe scara, dar a fost trasa inapoi de celelalte si batuta. Dupa cateva batai nici un membru al noului grup nu se mai urca pe scara. A fost inlocuita o a doua maimuta si s-a intamplat acelasi lucru. Prima maimuta inlocuita a participat cu entuziasm la baterea novicelui. Un al treilea a fost schimbat si lucrurile s-au repetat. Al patrulea si in fine al cincilea au fost schimbati. In final, oamenii de stiinta au ramas cu cinci mainute care, desi nu primisera niciodata o baie cu apa rece, continuau sa loveasca maimutele care incercau sa ajunga la banane.

Daca ar fi fost posibil ca maimutele sa fie intrebate de ce ii bateau pe cei care incercau sa se catere pe scara, raspunsul ar fi fost "Nu stim. Lucrurile intotdeauna au fost asa aici..."

(http://www.unelte.rrvbium.ro/alegorii/cum_se_naste_o_paradigma.php)

Un comentariu:

Nalkrisa spunea...

foarte adevarata concluzia...cateodata nici nu ne mai intrebam de ce...vedem copiem actionam in fapt...deci pe principiul sprite urmeaza-ti setea nu turma data viitoare poti spune: asa NU! :)